Minden kutyafajta rendelkezik csak a fajtájára jellemző speciális betegségekkel. Ezeket meglepő módon fajtaspecifikus betegségeknek nevezzük.

A francia bulldogokoknak az egyik ilyen jellemző betegsége a cseresznyeszem. Egyébként nem csak őket sújtja ez a kór, hanem a tacskókat, bologneseket és több más kutyafajtát is.  (Valószínűleg a genetikai háttér miatt.)

Vizsgáljuk meg azt, hogy mi is ez a „betegség”

A kutyáknak nem csak két szemhéjuk van, hanem három. A harmadik szemhéj feladatai közé tartozik a szem, a szaruhártya védelme és a könnytermelés. Amikor a harmadik szemhéj könnymirigye megnagyobbodik vagy begyullad és általában kötőszöveti gyengeség miatt előbukik, akkor beszélhetünk cseresznyeszemről.

Azért „cseresznyeszem”, mert az előbb említett mirigy a szem belső szögletéből előre esik, amit mi egy apróbb hosszúkás vöröses dudorként látunk. Persze súlyosabb esetekben egész méretesre megnagyobbodhat. Gyakran masszírozással főképp az első pár alkalommal könnyen visszaigazítható a pislogóhártya mögé. Ha szerencsétek van, akkor ott marad, de ha nem, akkor rendszeresen elő fog bújni.

Mikor kell műteni?

Ha túl sokszor vagy huzamosabb ideig láthatóvá válik a mirigy akkor érdemes megműttetni, mert a mirigy további problémákat eredményezhet a jövőben. Ha begyullad, ha megsérül, – mert szimatol a bokorban vagy csak játszik egy társával, – akkor nagyobb gondot is okozhat a kis kedvenced magának pl. károsodhat maga a könnytermelő szövet, ami később „száraz szem” betegséghez vezethet. Keletkezhet fekély a szaruhártyán, melynek oka az előesett mirigy mechanikai kárósító hatása. Ezért is javasoljuk, hogyha többször vagy huzamosabb ideig jelentkezik a probléma, akkor ne féljetek a műtéti beavatkozástól.

Ha a műtét mellett döntötök, akkor a beavatkozás előtt alaposan kérdezd ki az állatorvost, hogyan tervezi a beavatkozást. Ha a mirigy eltávolítását javasolja, akkor azonnal keress egy új kutyadokit!

Ez a módszer ma már műhibának számít, mivel a mirigy felelős a könny termeléséért és a szaruhártyán való „szét terítésén”, ezért nem szabad eltávolítani! Sajnos, ha eltávolítják a mirigyet, szemszárazsághoz vagy akár vaksághoz is vezethet!

A műtétet egy gyakorlott sebész állatorvos is elvégezheti, de érdemes, szemész specialistához fordulni. A helyes műtéti folyamat célja, hogy az előesett mirigy a eredetei anatómiai pozíciójába kerüljön vissza. Több technika is van az operáció helyes elvégzéséhez, de egyik sem garantálja, hogy soha többé nem fog előbukkani ez a csúf betegség, ami egy újabb műtétet eredményezhet.

A mi bucink Luna az anyukájától örökölte ez a kellemetlen betegséget. Neki egyelőre még csak egyszer jött elő, amit masszírozással helyre is tettünk. Az anyukáját viszont már egyszer meg is kellett műteni. Az ő esetében műtét után nem újult ki a betegség a műtött szemén, viszont az addig egészségesen sajnos megjelent. Neki így mind a két szemét műteni kellett, ami ugyanúgy sikeres volt, mint az első esetben a másik szemén. Hallottunk már olyat, akinek csak a második műtét volt hatásos, ezért ne aggódj, ha a te bucidnak műtét után újra kiújult a „cseresznyeszeme.”