Amikor egy francia bulldog mellett döntöttél, vállaltad, hogy a családod részeként tekintesz rá. Ez számára azt jelenti, hogy a falkádhoz tartozik. Azonban fontos a falkában lévő státuszokat leszögezni az első percektől fogva. Te vagy a falkavezér, akit követni kell, szót fogadni neki, aki megszabja a határokat.

A határok természetesen, nem csak egy kijelölt helyre értendők, melyen kívül nem sétálhat, hanem egyéb pontokat, melyen túl nem lőhet. Ilyen pl. hogy nem ugrálhat rá idegen emberekre, nem harapdálhatja a bútorokat, nem kotorászhat a konyhában lévő kukában, vagy éppen nem viselkedhet úgy a pici gyermekeddel, mint veled, amikor játszatok a parkban. Tehát ha következetes vagy semmi nem jelenthet gondot, se egy másik kutyus, se egy kisgyermek vagy egy kisiskolás gyermek.

De nézzük meg a fajtájára jellemző tulajdonságok is ezt a tényt erősítik e.

Tulajdonságaik

A francia buldogok gyorsan és könnyen alkalmazkodnak és könnyen elsajátítják az együttélés szabályait is, persze, ha egy jó falkavezér irányítja a falka életét. A francia bulldogok könnyű alkalmazkodásához hozzájárul az is, hogy ők igazi társasági kutyák. Számukra a gazdájuk jelent mindent. Imádnak a falkához tartozni és igazi fájdalom számukra, ha kirekesztik őket abból. Imádják az emberek társaságát. Az igényük sem nagy, pusztán a gazdi vagy a falka tagjai között érzik jól magukat. Számukra még a pihenés is sokkal nyugodtabb, ha a gazdájuk közelében „húzhatják a lóbőrt”.

A francia bulldognak ma már nincsenek célzott feladatai. A francia bulldog egyszerűen egy denevér fülű, nyomott orrú, röfögő kutyus. Nem vadászkutya. Nem is érti mi értelme van üldözni egy nyulat, vagy egy vaddisznót órákon át. Persze ha egy macsekról van szó az udvarban vagy az utcán, akkor nem ez a helyzet. 😀 A bucink nem is egy tipikus házőrző. Lehet hamarabb lát egy játszópajtást a betörőben, mint egy veszélyforrást.

Nem azt mondom, hogy nem kelti fel a családot az ugatásával, de támadni nem fog. Illetve sose lesz belőle egy engedelmes rendőrkutyus, aki hallgat minden parancsra. Nagyon sok dologra megtaníthatók és okosak is, na de ha valamit a fejükbe vesznek, akkor aztán szólhatsz neki, rá parancsolhatsz nem biztos, hogy halló fülekre talál, akár mekkora füle is van. 😀

Egy szónak is száz a vége a lényeg, hogy ő pontosan arra lett kitalálva, hogy veled és a családoddal a gyermekeiddel éljen együtt egy falkában 😊.  Emiatt tartoznak a francia bulldogok a kísérő és társasági kutyák csoportjába.

Régen, amikor még csak szerettünk volna egy saját bucit, én (Lilla) egy kicsit zord külsőt láttam rajtuk. Pontosabban már egy kifejlett példányban. Természetesen ma már szabályszerűen elolvadok egy-egy buci láttán. Na és ma már azt is tudom, hogy mekkora szívük van ezeknek is kis lényeknek. Vannak pillanatok, amikor azt gondolhatnánk, hogy gyerek mellé kizárt dolog, mert felnőtt korú bucik mozdulatai egy játék során durvának is tűnhetnek. Azonban gyerek közelében a bulldogok egy imádnivaló, kedves, óvatos, visszafogott tündérré válnak és ez nem valami mese habbal. Ha én magam nem látom, én se hiszem el.

A négy hónapos bucink Luna annak ellenére, hogy kölyök, amikor a féléves keresztlányunk közelébe van, egy igazi higgadt, nyugodt kutyává válik. Zoé pedig imádja őt. A bucik imádják a gyerekeket legyen az a gyermek 1 éves vagy 10 éves.

Francia bulldog hatása a gyermekekre

Egy kis buci mindenképpen jó hatással van a gyerekekre. Megjegyzem bármilyen kutyáról legyen szó, de főképp szobakutyákról pozitívan hatnak a gyermekekre.

Több tanulmány is igazolta azt, hogy azok a gyermekek, akik kutya vagy kutyák mellett nőnek fel,

1.Szociálisan sokkal érzékenyebbek

2.Felelősségtudatosabbak

3.Inteligensebbek

mint azok a gyermekek, akik kutyák nélkül nőttek fel.

Gondoljuk csak végig egy kis francia bulldog a családban, milyen példát nyújthat a gyermekednek. Azt fogja látni, hogy gondoskodsz róla. Eteted, itatod, játszol vele, sétáltatod., orvoshoz viszed. A gyermek szociális tanulás útján az-az szülői mintát követve rengeteg dolgot tanul meg. Ezzel csak jó példát mutatsz számára.

Nyilván érdeklődni fog, mit miért kell. Miért kell ennyiszer kivinni az udvarra, miért kell orvoshoz vinni, miért nem adhatunk neki abból az ennivalóból, amit mi eszünk stb.. Te pedig szépen gondosan mindent megválaszolsz. Mint, ahogyan a gyermekünket bevonva a munkába elkészítünk egy finom sütit, úgy a házikedvencetek nevelésébe is egész nyugodtan bevonhatod a gyermeketeket/ gyermekeiteket is. Egész nyugodtan adhat neki ő is enni.

Rábízhatod, hogy egy napon keresztül gondoskodjon arról, hogy legyen előtte ivóvíz. Megfésülheti a szőrét. Közösen ápolhatjátok mancsát, arcát. Elkísérhet állatorvoshoz is. Megfogja érteni, hogy ő is megbetegedhet és vigyázni kell rá. Együttérző képessége is fejlődni fog. Fejlődik még a kommunikációs készsége főképp, ha egyedüli gyermekről van szó, ugyanis a kutyához beszélni fog, tanítani fogja.

Ő is szem előtt tartja a betartandó szabályokat, miket szabad, miket nem, melyet megpróbál betartatni a kiskedvenccel. Nem utolsó sorban pedig a gyermek elsődleges tevékenysége a játék. A francia bulldogok pedig imádják, ha foglalkoznak velük. Az együtt játszással pedig csak megerősödik a kapcsolatuk, hiszen egyre több olyan időt töltenek együtt, melyben jól és felszabadultan érzik magukat.

Egy buci igazán jó dolog egy gyermek életében.