Elvégezted az előkészületeket a bucid érkezése előtt, amiről „Ezekre figyelj a francia bulldog érkezése előtt!” anyagban olvashatsz is. Biztonságossá tetted az új családtag számára az otthonotokat.

Majd nagyon nagy örömmel, fogadásra készen elindulsz elhozni a tenyésztőtől álmaid kutyáját, egy francia bulldogot. Fontos kitérnünk itt arra, hogy akármennyire vagy izgatott, ne kapd fel rögtön és szakítsd ki a megszokott környezetéből a kicsit. Hatalmas trauma neki az anyjától és a testvéreitől való leválás, de vannak bizonyos dolgok, amiket jó ha betartunk, ha nem akarjuk, hogy nagyon fájó legyen ez az elválasztás a bucink számára.

Tenyésztőnél:

Első dolog, hogy ez ne egy 10 perces folyamat legyen. Segítünk neked előre gondolkodni. Szükséged lesz egy olyan textilre, ami a kutyusod almából való. Előre megkérdezheted a tenyésztőtől, hogy van-e, amit elhozhatsz. Ha esetleg nincs, akkor vigyél magaddal és mielőtt elhoznád a csöppséget, a hozott textilt add oda, had játszanak rajta a testvérek és a bucid anyja. Később ennek a textilnek nagy hasznát fogod venni.

Miután a tenyésztőtől megkaptál minden fontos infót, oltásokról, eddigi etetéséről, van egy tippünk, mely szerintünk sokat segíthet a gazda és a kedvence közötti kötődésben és az elválasztásban. Olyan ez, mint egy családlátogatás. Elsőnek a kicsivel a saját „otthonában” ismerkedsz meg. Ott sokkal felszabadultabb, befogadóbb. Elkezd szaglászni téged, kezd veled ismerkedni, sokkal nyitottabb feléd ezzel a módszerrel. Vannak, akik előzetesen mindent megbeszéltek a tenyésztővel, ezért csak odamennek, a tenyésztő kiveszi az alomból a kicsit, a gazdi átveszi, kisétálnak a kocsihoz és gyorsan le is rendezték az elválasztást. Na ez az, amit soha ne tegyetek meg. Így is nehéz lesz számára az első pár nap, ne tedd az eleve rossz élményt számára még rosszabbá. Olyan ez, mintha ragadozó madarak lennénk, akik fentről lecsapnak a zsákmányukra és már viszik is el.

Az utóbbi mondatból pedig következik az az általános hiba, amit az elején mi is elrontottunk, hogy a kis játék után felvettük és elkezdtünk vele elsétálni. Na ez a második, amit soha ne tegyetek.  A francia bulldogoknak is van 4 gyönyörű rövidke, zömök kis lábuk, amit pontosan erre a célra használnak. Persze itt az a lényeg, hogy ők maguk kezdjenek el sétálni, ne hurcoljuk el őket akaratuk ellenére.

Hazaút:

Jöhet a hazaszállítás. A szállító dobozba, kennelbe be is készítheted a textilt, amit az elején odaadtál az anyának és a testvéreknek, vagy amit a tenyésztő már félre tett neked. A kennelbe meg kell próbálni becsalogatni, hogy magától sétáljon be, ne mi kényszerítsük bele. Ha teljesen megnyugodott csak akkor lehet az ajtaját rácsukni, addig semmiféleképp ne.

A következő állomás az autó. Az autó valószínűleg idegen lesz számára. Vannak olyan tenyésztők, akik próbálják hozzászoktatni az autóhoz, mielőtt elvinné az újdonsült gazdi, de jobb, ha ezzel inkább nem számolsz, mert ez a ritkább eset. Szóval az autóban valószínűleg elkezd majd nyüszíteni, sírni a szokatlan helyzet miatt és mert persze nem érti mi történik. Itt kell nekünk gazdiknak mélylevegőt venni és következetesnek lenni. Nem szabad ezt a viselkedését erősítenünk benne és ha ilyenkor ölbe vesszük, vagy elkezdjük simogatni, gügyögni neki, pont ezt tesszük. Szívszorító érzés, de meg kell oldania egyedül ezt a dolgot, különben ezt a viselkedést erősítve sosem fog tudni egyedül megnyugodni.

Új otthon:

A következő állomás az új otthon. Mielőtt még itt is elkezdenéd kicipelni, jusson eszedbe, hogy az anyja az eddigi falkavezére sem cipelte, innentől pedig a falkavezére te leszel. Úgyhogy nyugodtan tedd le a lábára a kicsit! A legjobb, ha magabiztosságot sugározva, határozottan, nem gügyögve megpróbálod rábírni, hogy kövessen téged. Elindultok a ház felé. Ekkor a legjobb lenne, ha sétálnátok egy 10 percet pórázon, mert ezáltal erősödne a kettőtök közötti kötődés és kicsit a vándorlás érzését keltené a bucidban. Ha esetleg a tenyésztő már szoktatta a pórázhoz, akkor ne hagyd ki ezt a lépést, de ha nem, akkor ne erőltesd! Ez egy külön feladat lesz a későbbiekben. Egyelőre elég, ha sétál utánad, kicsit szaglászik, elvégzi az esetleges dolgait, mielőtt a házba mennétek.

Az anyagjainkban egyelőre a lakásban tartást vesszük alapul.

Szóval elérkeztetek az ajtóhoz. Tudd, hogy egy falkában, mindig a vezér megy előre őt pedig követiek a többiek. Semmiképp ne engedd, hogy előtted/előttetek lépjen be az ajtón. Ha nagy lakásról van szó, márpedig az ő méretéhez képest szinte minden nagynak számít, nem kell rögtön az egész házat feltérképeznie. Elveszne a térben és persze azt gondolná, hogy minden az ő bírtokában van. Ezt kiküszöbölheted azzal, ha előre elválasztasz számára egy sarkot, vagy ha van egy kisebb helység, ahol majd a későbbiekben szeretnéd, hogy ott tartózkodjon. Egyelőre elég lesz oda bevezetni. Ott álljon rendelkezésére víz és esetleg étel, amit meg is mutathatsz neki. Valószínűleg éhes lesz, mivel a tenyésztő az elhozatal előtt visszatartotta előle az ételt, hogy ne történjen az úton baleset. (Erre külön meg is kérheted a tenyésztőt.) Ide berakhatod a szállító dobozát, kenneljét. Ha van ágya, ne keseredj el, ha eleinte nem abba fog aludni, hanem amiben hazautazott. Ez természetes. Ide rakd be az alomból hozott textilt is! Ezután, ha kicsit evett, ivott, aludt, és játszottatok el is érkezik az este.

Az éjszaka:

Nem is számolsz azzal, hogy felmerülhet bármi gond az éjszaka folyamán, hiszen már egész felszabadultan játszottatok napközben. Igen, ám a gond ott kezdődik, hogy a picurkádnak lefekvéskor esik le, hogy nincs mellette se az anyja se a testvérei, akikhez hozzátudna bújni. Eddigi élete során ugyanis az anyjával és a testvéreivel együtt kényelmesen, összebújva töltötte az éjszakáit, most pedig nincs kihez hozzábújni, ami elég nagy traumát jelent számára.

Az első éjszakáin csak te tudsz azon segíteni, hogy ez a trauma ne hatalmasodjon el rajta.

Módszerek, melyekkel megkönnyítheted a bucid első éjszakáját

  1. A legjobb az lenne, ha lenne egy másik kutyád, akivel együtt tölthetné az éjszakát. Természetesen ezt meg kell, hogy előzze egy alapos bemutatás, ahol több dolgot is meg kell figyelned, mielőtt kettesben hagynád őket. Az első ilyen, hogy egy kölyök francia bulldoghoz képest elég sok fajta kutya nagynak számít. Minden jó szándékuk ellenére a nagyobb kutyák mellett könnyen megfulladhatnak ezek a kis denevér fülű, röfögő kis malackák. Ha az ismerkedés során a másik kutya közömbösséget mutat vagy agressziót, akkor semmiképpen ne hagyd őket kettesben! De ha van egy kiegyensúlyozott kutyád, aki amolyan nagytestvér szerepét képes betölteni, akkor nincs akadálya, persze ez csak is rajtad múlik, hiszen te ismered a falkád tagjait a leginkább 😊!
  2. Ha nincs másik kutyád akkor te maradsz és esetleg a párod. Az első pár éjszaka a fekhelyét lehetőleg hozzád közel helyezd el, legyen az kennel vagy ágy. Éreznie kell, hogy nincs egyedül.  Megjegyzem Ez akkor is érvényes, ha semmiképp nem akarod, hogy a későbbiekben egy helységben töltsétek az éjszakákat. Az első pár napot ki kell bírni.
  3. Annak ellenére, hogy érezni fogja az illatodat és a közelségedet, sokat fog sírni és nyüszíteni. Ezt lehet kicsit enyhíteni azzal, ha a fekhelyére rakod az alomból hozott textilt, vagy esetleg egy plüssmacit, amihez odabújhat.
  4. Az éjszakai sírását pont, mint az úton hazafelé tartó sírását sem szabad megerősíteni azzal, hogy felvesszük, simogatjuk vagy gügyögünk neki. Jelezzük felé határozottan, hogy nem járulunk hozzá ehhez a viselkedéshez. Egyszerűen tudnia kell egyedül megbirkóznia ezzel helyzettel, különben a későbbiekben szokatlan helyzetekben pánikreakciói is lehetnek.
  5. Van még viszont egy jól bevált módszer. Nálunk ez volt a leghatásosabb. Lefekvés előtt annyit kell vele játszani, esetleg sétálni, hogy igazán elfáradjon. Olyan ez, mint mikor egy gyermeket elviszel egy játszótérre, vagy kirándulni. A nyugodt éjszaka olyankor garantált. 😀
  6. Az utolsó bevált tippünk, a rágócsont beszerzése. Ez segít nyugtatni a kis bucidat és eltereli a gondolatait, mivel a rágásra fog koncentrálni.

Pár nap múlva ezek az éjszakák sokkal könnyebbek lesznek. 3-4 nap múlva, ha nem akarod, hogy veled egy légtérben aludjon, elkezdheted ott altatni, ahol tervezted.

Reméljük hasznos volt számodra ez az anyagunk. Ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan írj nekünk e-mailben: hello@franciabulldogpolo.hu