Minden kutya életében eljön az a pillanat, amikor a finomabbnál finomabb házikosztok után a táp ízét veszíti és nem igazán akarja megenni a továbbiakban.

Ebben a cikkben szeretnénk segítséget nyújtani neked abban, hogy miért van ez. Az anyag végén pedig tippekkel látunk el, hogyan veheted rá arra, hogy újra megkívánja a száraz eledelt.

Az étkezésüket 3 dolog befolyásolja:

– A koruk
– A nyári hónapok
– A testmozgás

Vegyük őket szépen sorjában.

A francia bulldogok kora:

A francia bulldogokok étvágyát erősen befolyásolja a koruk. Néhány hetesen még a csöppségek nem igazán válogatnak. Evolúciós ösztönük az, hogy a túlélésért minél több táplálékot vigyenek be a szervezetükbe. Mindezek mellett pedig ott a rengeteg éhes tesó, akik ugyanúgy enni és fejlődni szeretnének. Ebben a korban habzsolnak és általános tülekedés van a cicik között.

(Ekkor a tenyésztőknek figyelni kell az alom gyengébb szereplőire, nehogy erősebb, nagyobb testvérei elnyomják őt és emiatt visszamaradjon a fejlődésben.)

Ahogy telik az idő a növekedés üteme egyre lassabbá válik. Értelemszerűen ekkor már nincs szükségük olyan sok tápanyagra, ezért észrevehetően kevesebbet is esznek a bucik.

Állatorvosi javaslat szerint féléves korukig napi 3x kell kedvenceinket etetni. Mint, ahogyan nálunk is reggeli ebéd vacsorára lebontva. Ráadásul ebben az is jó, hogy a szobatisztaságra nevelést is megkönnyíti ez a rendszer.  Ebben az anyagban olvashatsz bővebben a szobatisztaságra nevelésről.

6 hónapos koruktól napi 2x elég őket etetni. Persze ez nem zárja ki a napközben jutalmul szolgáló finom kis falatokat, de fő étkezése 2x legyen egy nap. Vannak elméletek, melyek szerint 1 éves koruktól elég napi 1x etetni őket. Mi a napi 2-nél maradunk, melyet az állatorvosunk is javasol.

Tehát ne ess kétségbe ha az egy éves bucid nem fogadja el napi 3x a tápot.

A nyári hónapok:

Mi emberek sem szeretünk enni a nyár legmelegebb óráiban. A kutyák ugyanígy vannak ezzel. Főleg, hogy a francia bulldogok nagyon érzékeny a melegre. Ebből adódik, hogy az étvágyuk sem annyira nagy egy melegebb nyári napon. Persze, mint ahogyan nekünk is, nekik is fontos, hogy bevigyék a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezetükbe minden nap függetlenül a hőmérséklettől. Tippeket az anyag végén olvashatsz arról, hogy hogyan vedd rá az evésre.  A nyár minden francia bulldog életében egy kihívás, ebben a szezonban kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi ennek az oka, akkor olvass bele ebbe az anyagba.

A testmozgás:

A szervezetnek akkor van szüksége több tápanyagra, hogyha aktívan mozgunk, sportolunk. Legyünk emberek, vagy állatok egy óra kocogás után farkaséhessé válunk. Gyakran fordul elő az, hogy a francia bulldogok azért nem éhesek, mert egésznap lustálkodnak, heverésznek, alszanak. Mivel szinte alig mozognak, kevés energiát (kalóriát) égetnek el a nap folyamán. Ha kevés energiát veszít, akkor értelemszerűen nem lesz olyan éhes, mint az a buci, aki sétált vagy játszott egy kiadósat.

Természetesen megesik az is, hogy ez a két mutató (energia, éhségérzet) nem arányosan működnek. Sajnos van, hogy hiába veszít kevés energiát, az étvágya meg van a bucinak főleg, ha ínyenc falatokról van szó. Ennek a folyamatnak a következménye az elhízott buci.

Gazdiként törekedned kell arra, hogy lehetőséget biztosíts a bucidnak a mozgásigényének kielégítésére. Tény, hogy a francia bulldogoknak kevés a mozgásigényük, de az nem egyenlő azzal, hogy nincs mozgásigényük. A buciknak nincs szükségük kétórás sétákra, elég számukra félórás vagy egy órás séta és némi játék. Erre a kis mozgásra viszont valóban szükségük van, még ha azt gondolod, hogy a tied nagyon jól el van e nélkül is.

Tippek, trükkök, hogy újra megkívánja a tápot:

Nézzünk pár trükköt, melyek már nálunk és pár bucinál beváltak.

4.Táp + májkrém vagy nyomós sajt

Az örök kedvenc, amikor nem csúszik a táp, érdemes bevetni.

Elkészítése: A táp tetejére rányomunk némi májkrémet vagy nyomós sajtot. Ezután egy kanállal – amit mondjuk csak erre használunk – egyszerűen összekeverjük.

3.Táp+ húsdarabok

Ez egy veszélyes technika, használata csak profiknak! 😀

Elkészítés: Mi főtt húst szoktunk a táphoz keverni. Fontos, hogy fele-fele arányban rakd a húst és a tápot, különben csak a finom hús darabok fognak elfogyni az uncsi táp pedig ott marad.

2.Táp + sajt darabok

A francia bulldogok többsége szereti a sajtokat.

Elkészítés: A sajtot felkockázod és a táppal összekevered. Természetesen itt nem nagy mennyiségről van szó. Kb. a tápnak a negyede legyen sajt.

Figyelem! Ezt csalafinta buciknál nem érdemes alkalmazni, mert csak a sajtra mennek. 😀 😀

1.Táp + zöldségek vagy gyümölcs

Jó dolog, ha természetes forrásból is visznek be a bucik vitaminokat és rostokat a szervezetükbe. Ezekre szuperek a tavaszi friss zöldségek, gyümölcsök. Pl. spárga, spenót, tök, áfonya, dinnye, édesburgonya, kelbimbó, zeller, banán. Ezeket is feldarabolva akár keverheted táppal. De önmagukban is fogyaszthatók.