Miután meghoztuk a döntést, hogy szeretnénk életünket megosztani egy francia bulldoggal, rengeteg kérdés merülhet fel bennünk. Az egyik ilyen kérdés, hogy kinti vagy benti kutya legyen? Lehet-e egyáltalán kint tartani?

Ebben az anyagban szeretnénk segíteni azoknak a gazdiknak, akik bizonytalanok ebben a kérdésben.

„Ezekre figyelj a francia bulldogod érkezése előtt” anyagunkban egy mondat erejéig kitértünk arra, hogy mi a lakásban való tartást részesítjük előnyben.

Minden kutyafajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, mást jelent számukra az ideális környezet. Egyes fajták érzékenyebbek dolgokra, mint mások.  Ezzel azért fontos tisztában lennünk, mert gazdiként tudnunk kell, mik azok a fajtajellemző tulajdonságok, melyek bizonyos esetekben valami mellett vagy ellen voksolnak.

Nézzük meg a francia bulldog tulajdonságain keresztül, hogy a lakásban való vagy a kint tartás az előnyösebb számukra.

A francia bulldogok kisigényűek, imádják a kényelmet és az embereket. Rendkívül családbarát kutyák, nem mutatnak különösebb agressziót és még a gyermekek társaságát is kedvelik.  Mind e mellett viszonylag kevés a mozgásigényük, viszont annál nagyobb a társaságigényük. Imádnak a gazdival játszani.  Ízig-vérig társasági kutyák. Természetükre a kiegyensúlyozottság jellemző. A gazdájuk jelent számukra mindent. Követik a gazdát még lakáson belül is. A mi bucink még a wc-re is követ minket. 😀 Ha nem veszünk róla tudomást, perceken belül jelez, hogy ki ne hagyjuk valamiből.

Számára a gazdi és a család jelenti a falkát és ő imád falkatag lenni. Ha elkülönítjük magunktól, akkor azt érzi kizártuk őt a falkából és emiatt könnyen depresszióba is eshet. A depresszió miatt nem vesz annyi élelmet magához, kedvtelenné válik, legyengül az immunrendszere. Ez a folyamat odáig is fajulhat, hogy az életébe is kerülhet a különlét. Ha neked van már bucid jó példa erre az, amikor nem jut annyi időd a rosszcsontodra, mint általában szokott. Ő viszi hozzád a játékát te pedig nyakig benne vagy a munkába és nem tudsz vele játszani, akkor ő szépen elvonul szomorú lesz, talán „meg is sértődik”. Gondolj bele mit élhet át az a buci, aki kint van a gazdáitól elzárva.

Ezen belső tulajdonságai a fajtának egyértelműen a lakásban tartás mellett voksolnak.

A lakásban tartás az ideális számukra. Persze ilyenkor jönnek a kifogások, hogy de horkol, hullik a szőre, behordja a piszkot kintről és még sorolhatnám. A horkolását nagyon meglehet szokni. Ritka az a buci, amelyik nem horkol, de garantáljuk, hogy még ezt is imádni lehet bennük. A szőrére több praktika is létezik, amiről egy másik anyagban fogsz tudni olvasni a későbbiekben. Nagy vonalakban annyi, hogy lehet vágni is, nyáron ezt ajánljuk is a meleg miatt. Létezik két speciális fésű „furminator” és „Zooro”. Ezeket interneten be tudod szerezni 5000-6000 Ft körül.

A fésűk bármelyekével garantáltan csökkeni fog a szőr a hullása. Persze a sima rendszeres fésülés is sokat jelent. Különben „inkább a ruhád legyen szőrös, mint a szíved”. 😀 A bucik legtöbbje a vizet is imádja, úgyhogy a tisztálkodás sem jelenthet gondot, sőt kimondottan szeretik, ha kényeztetik őket.

Könnyen alkalmazkodnak mindenhez, így a napirendet is megszokják pikk-pakk főleg, ha jól szervezett és meg van mindennek az ideje, evés, séta, játék, alvás. Nem igényelnek folyamatos aktív figyelmet, számukra az a lényeg, hogy a közelünkben lehessenek. Elég könnyen tanulnak, napi negyedóránál több időt erre nem is kell szánni. Könnyen el tudják sajátítani a lakásban élés szabályait. Könnyen szocializálódnak.  Nincs olyan tulajdonsága, ami a lakásban való tartás ellen érvelne. Igazi családi kutya a francia bulldog.

De mik azok a tulajdonságok, melyek azt igazolják, hogy nem alkalmasak kint tartásra a francia bulldogok?

A francia bulldog apró termete és genetikája miatt nem bírja a szélsőséges időjárást, így a nyári hőséget és a téli fagyokat sem.

Nem rendelkeznek aljszörzettel, tehát nem borítja a testét elegendő szőrréteg, ami tartaná a hőt a hidegebb időkben. Az egészségüket veszélyeztetheti a hideg. Egyes gyulladások, mint pl. ízületi, hólyag vagy tüdőgyulladás nem megfelelő kezeléseinek a hiánya könnyen a bucink életébe is kerülhet. Egyszerűen nem bírják a hideget. Téli időszakban a sétákat is rájuk tervezett ruhában ajánljuk.

A nyári hőség még a hidegtől is nagyobb veszélyt jelent a francia bulldogokra. Nem tudják elviselni a túlzott meleget és a folyamatos napsütést. Könnyen kaphatnak hőgutát a rövid, nyomott orruk miatt. A kutyák testét nem hálózzák be verejtékmirigyek, mint az emberét. Ez náluk a tappancsokra korlátozódik, ami mellet a lihegés segíti normalizálni a testhőmérsékletüket, ami elég lassú folyamat. A „Veszélyt jelent a hőség a francia bulldogomra?” anyagunkban erről bővebben olvashatsz.

Ezekből tényekből kiindulva azt gondoljuk, hogy egy gazdi sosem tudná megbocsájtani magának, ha egy olyan dolog miatt veszítené el a kiskedvencét, mely elkerülhető lett volna. Kezdve azzal, hogy nem kint tartja a buciját.

Reméljük, hogy az anyag végére te is döntést tudtál hozni. Ha a fent olvasottak ellenére mégis kint fogod tartani a bucidat, akkor tanácsoljuk, hogy legyen egy társa semmiképp ne éljen egyedül. A kuckóját pedig árnyékos helyre tervezd és feltétlenül legyen hőszigetelve. Tedd biztonságossá a környezetét, semmi ne veszélyeztesse az életét.

Mi megerősítjük újra, hogy csak és kizárólag a lakásban való tartást támogatjuk.

A cikk támogatója Prince’s Wonderful Kennel.