Nincs olyan kutyabarát, akit ne varázsolnának el azonnal azok a hatalmas denevér fülek, a tömpe orr vagy a megkapó tekintet. Lássuk be: a francia bulldog ellenállhatatlan, és még a fajtájára jellemző makacssága is megbocsátható neki könnyed, hóbortos személyisége miatt.

Sokak szívét rabolja el ez a Franciaországból származó, apró termetű kutyafajta, hiszen kedves, családbarát jelleme mellett még végtelenül jópofa kinézettel is rendelkezik.

Ezért sokan vannak, akik hirtelen felindulásból döntenek úgy, hogy vásárolnak egy kis bucit és hazaviszik anélkül, hogy bárhogyan felkészültek volna az érkezésére, hála ez a ritkább eset. Ennek ellenére jobb, ha tisztában vagyunk néhány alapvető tennivalóval, mielőtt hazahozzuk az új családtagunkat.

(Arról, hogy mennyibe kerül egy francia bulldog tartása már a korábbi anyagunkban írtunk.)

Ennek a fontosságát, pusztán azzal tudnám neked szemléltetni, hogy egy kisbaba érkezésére hónapokkal a baba világra érkezésé előtt elkezdenek a szülők és a család készülni. Hogyan is nézne ki az, hogy az anya világra hozza gyermekét, de otthon még semmi sincs előkészítve?

Természetesen, nincs szükség ilyen drasztikus készülődésre egy buci esetében, mint a kisbabáéban, de bizony egy kis franciabulldog érkezésére is fel kell készülnöd, mind lelkileg mind pedig tevőlegesen.

Nézzük is mik azok, melyekre feltétlen oda kell figyelned a bucid érkezése előtt:

0.Lépés: Otthoni előkészületek

Egy kölyök számára minden új. Nincsenek tapasztalatai a világunkról, pont emiatt félelem érzete sincsen. Minden iránt érdeklődik, hogy megismerje az őt körülvevő világot, az ő esetében ezt a tapasztalatszerzést a szimatolás és a rágcsálás segíti.

Számunkra egy unalomig ismert elektromos vezeték nem tartogat semmi újat, viszont egy alig néhány hetes bulldognak egy izgalmas újdonság. De felhozhatnám példának a különböző kerti vagy szobanövényeket, tisztítószereket és még sorolhatnám, azt a megannyi számunkra megszokott és ártalmatlan vélt dolgot, mely viszont őt veszélyezteti.

Ezért hoztam neked egy listát, hogy melyek azok a feladatok, amikre feltétlen oda kell figyelned, esetleg változtatnod, mielőtt haza viszed a kis bucidat.

Ezeket a teendőket úgy véljük, nem csak akkor kell elvégezned ha bent fogod tartani a lakásban, hanem ha kint egy külön helységben is. Óhatatlan, főleg ha hozzád nő, hogy néha besurranjon a lakásba hozzátok. Ezért ezt a cikket annak is érdemes elolvasni, aki nem bent a lakásban tervezi tartani a francia bulldogját

Megjegyzem: Mi a lakásban való tartását részesítjük előnyben.

Biztonsági csekklista a bucid érkezése előtt

  1. „Pakolj el a földről minden olyan tárgyat, amit a kis bucid lenyelhet: aprópénz, gémkapocs, ékszerek, ceruza stb
  2. Tedd el az útból az elektromos vezetékeket, ragasztd le, vagy takard le őket szőnyeggel, a konnektorokra pedig szerelj műanyag védőfedőt.
  3. A törékeny berendezési tárgyakat – vázákat, kislámpákat stb. – távolítsd el a kis bucid „játszóterétől”
  4. Szerelj fel biztonsági gyerekrácsokat a tiltott zónák lekerítésére.
  5. Pakolj minden tisztítószert, mérgező vegyszert a felsőpolcokra.
  6. Kerítsd körbe vagy fedd be az úszómedencét, és minden más nyitott vízfelületet.
  7. Távolíts el minden mérgező kerti- és szobanövényt.
  8. A wc teteje mindig legyen lehajtva.
  9. A szemetes kukák teteje legyen jól zárható”

Forrás: Ceaser Milan: Hogyan neveljünk tökéletes kutyát

A legfontosabb kerti- és szobanövények melyek mérgezők a bucid számára

Szobanövények

–          Aloe-vera

–          Babnövények

–          Kaktusz

–          Tarkalevél

–          Hortenzia

–          Liliomfélék

–          Mikulásvirág

–          Krizantém

–          Vízipálma

–          Borostyánfélék

        Kerti növények

–          Őszi kikerics

–          Ricinus

–          Gyöngyvirág

–          Kék hajnalka

–          Jácint

–          Leander

–          Tulipán

–          Trombitavirág

–          Lilaakác

–          Hibiszkusz

Forrás: Ceaser Milan: Hogyan neveljünk tökéletes kutyát

A kutyus önbizalma növekedésével egyre több mindent akar majd felfedezni a közvetlen környezetében és bármilyen elővigyázatosak vagyunk, balesetek előfordulhatnak. Fontos tehát, hogy biztonságossá tegyük a bucink számára minden terepet a ház körül, mielőtt hazavinnénk.

 1. Lépés: Indulás haza

Az anya és a testvérek elvesztése egy erős trauma a picik számára, emiatt szüksége van azonnal egy új vezetőre. A kölykök agya 6-7 hónapos korukig követő üzemmódban van. Szüksége van valakire, aki irányt mutat neki. Ebben a korban nem kérdőjelezi meg a döntéseidet, mindent elfogad úgy, ahogy van.

Ezért neked kell felvenned a falkavezér státuszt, és irányt mutatnod neki pont, mintha az anyja lennél.  Ne aggódj könnyen és gyorsan tanul.  Persze akármilyen határozott is legyél, számára a leválás az anyjától és a testvéreitől nem egy könnyű feladat.

Ezt megkönnyítheted azzal, ha a bucid első családjától viszel haza egy olyan tárgyat, játékot, plédet, mely hordozza az anya és a testvérek szagát. Ez hazautazáskor és az első éjszakák alkalmával is jól jöhet! J

2. Lépés: Lelki készülődés

A tevőleges készülődések mellett szorítanod kell időt arra is, hogy lelkileg felkészülj az új családtag érkezésére. A bucid életében térténő hatalmas változás ellenére elég könnyen és hamar be fog illeszkedni a családba.

Meg sem gondolnád, de a legnagyobb megpróbáltatások rád várnak. Megváltozik az eddigi életed, ugyanis felelős gazdává válsz, akinek gondoskodnia, tanítania, nevelnie kell a kiválasztott csöppségét.  A megszokott napiritmusodat most már hozzá kell igazítanod. Rendszer kell az életében különben elszabadul a pokol, és ez a rendszer a te mindennapjaidat is szabályozni fogja.

Erre egy nap alatt nem lehet felkészülni. Már korábban el kell kezdeni barátkozni a gondolattal, hogy lesz egy kis élőlény nevezetesen egy francia bulldog, aki hatással lesz a napjaidra, befolyásolja az eddig megszokott rendszeredet, ritmusodat.

Nekünk az első nagy felismerésünk az volt, hogy nem gondolkodhatunk több napos kiruccanásokban Zara nélkül, mert szerettük volna, hogy velünk együtt szerezzen élményeket.