Képzeld el, hogy +35°C van. Vastagon borít a szőr és csak a szádon vagy képes “izzadni”. Meddig bírnád így a hőségben? Nem sokáig, igaz?

A te Kicsikéd minden nap ezt érzi, tavasztól egészen az ősz végéig. Az egész nyári időszak neki egy kőkemény kihívás. Vannak olyan kutyafajták, akik jól bírjak a meleget. A bucik sajnos nem tartoznak közéjük. Ők rettentő érzékenyek a perzselő nyári forróságra és ezt náluk komolyan kell venni!

Ha csak egyszer is nem figyelsz kellőképpen oda rá, könnyen életét veszítheti a kánikulában. Tudom, hogy borzasztóan hangzik, de ez az igazság és erről nem szabad megfeledkezni!

Ebben az anyagban felkészítünk téged a hőségre!

A hőguta akár meg is ölheti a kiskedvencedet

A legdurvább benne pedig az, hogy akár néhány perc is elég hozzá. Számtalan gazda gondolta úgy a múltban, hogy bent hagyja az autóban a kutyáját, amíg beszalad a boltba, mert ilyen rövid idő alatt nem történhet baj, de ez óriási tévedés.

A hőguta akkor keletkezik be, ha a kisállat a benne termelődő hőt nem képes leadni.  A nagy hőség kémiai változásokat eredményez a szervezetében. A sejtjei elkezdenek leépülni, a vére besűrűsödni és ekkor már régen a kiszáradás ellen is küzd. Mégis a legveszélyesebb benne az agyra gyakorolt hatása, hiszen ekkor az agy megduzzad és rohamokat okoz.

A kutyák átlagos hőmérséklete 38-39°C közé esik. A hőguta 42 celsius-foknál jelentkezik. Elég csupán 3°C-kal megemelkedni a testhőmérsékletének ahhoz, hogy életveszélyes helyzetbe kerüljön. Emiatt történhet meg a baj az autóban néhány perc alatt.

   A hőguta tünetei:

  • Ziháló, gyors légzés

  • Nyálkás, erős nyáladzás

  • Hányás, hasmenés

  • Forró test

  • Kábaság, eszméletvesztés

  • Görcsök

  • Gyors szívverés és pulzus

   Hol és mikor sétáljatok?

A saját példánkat és praktikáinkat fogjuk most bemutatni neked. Nálunk ezek a megoldások váltak be a legjobban:

1. Mi Zarát mindig a korai reggeli és a késő esti órákban szoktuk elvinni sétálni. Ennek nagyon egyszerű oka van, ilyenkor a levegő még /már nincs annyira felmelegedve, ezáltal hosszabb sétákat tudunk megtenni, ami energialevezetés szempontjából hasznosabb. Így nem lesz egész nap egy pattogó energiser nyuszi.

2. A hosszabb sétákra viszünk magunkkal vizet. Ezzel a praktikus kiegészítővel el tudjuk kerülni azt, hogy Zara dehidratált állapotba kerüljön és nem is fullad ki olyan hamar séta közben.

A Pepcoban és szinte minden kisállat kereskedésben megtalálható, kb 1000 Ft-ba kerül. (Nem vagyunk üzleti kapcsolatban a céggel. Nem származik belőle semmi hasznunk, ha vásárolsz tőlük.)

3. Ha már reggel érezhetően forró nap elé nézünk, akkor még csavargás előtt bevizezzük a kistestét. Azt vettük észre rajta, hogy kevésbé liheg és a sétát is jobban tudja élvezi. (Na, meg imádja a vizet, ezért minden alkalmat kihasználunk, hogy egy kicsit pancsolhasson.)

4. Nyáron mindig levágjuk a szőrét, hogy ne legyen olyan melege. Csak arra figyelj oda, hogy ne nullával ess neki, mert akkor leéghet a bucid bőre a napon.

Megjegyzés: Minél több időt töltetek együtt, annál inkább megismeritek majd egymást. Eközben rájössz majd arra is, hogy a bucid mennyire tolerálja a meleget. Ekkor már magad tudod eldönteni, hogy mikor csavarogjatok és mi a legjobb neki.

Ideális környezet: Erdők, parkok, tavak, ahol árnyékos környezet van.

   Nyáron ezeket sose csináld!

  • Soha ne sétáltasd a forró betonon! Égési sérüléseket okozhatsz neki.

  • Soha ne hagyd az autóban egy percre sem!

  • Soha ne futkározz és játssz vele a hőségben!

Mit csinálj akkor, ha már megtörtént a baj?

Azonnal el kell kezdened csökkenti a testhőmérsékletét, amit a következőképpen tehetsz meg:

1. lépés: azonnal hűvös helyre kell vinned, lehet ez árnyék, de a legjobb egy légkondicionált szoba. Ebben a stádiumban nem szabad hirtelen lecsökkenteni a testhőmérsékletét, hanem szépen fokozatosan kell hozzálátnod. (Ennél a lépésnél már hívni kell az állatorvost, hogy minél hamarabb jöjjön megvizsgálni vagy felvenni a kapcsolatot egy állatkorházzal, hogy várjanak titeket.)

2. lépés: Hűs, de nem jéghideg vizet kell biztosítanod a számára. Ha nem akar inni, akkor a kezeddel nedvesítsd az arcát, nyelvét, hogy segíts neki elkerülni a kiszáradást. Azonban azt se hagyd, hogy habzsolja a vizet, mert ki fogja hányni.

3. lépés: Hátsó combjait, belső oldalát hűsítsd vízzel, törölközővel, mert ott vannak a legvastagabb erek. Ezt követően az első lábainak a tövét kezd el hűteni. Utoljára a fejét, hasát, nyaki részét is vizezd be.

4. lépés: Azonnal állatorvoshoz kell fordulnod. Ebben a helyzetben minden perc számíthat. (Igen, akkor is, ha jobban lesz.) Lehet, hogy kezelted a problémát, de nem biztos, hogy az meg is szűnt.