Ki ne álmodna egy olyan jól nevelt Francia bulldogról, aki nem rág szét mindent, ha 5 percre magára hagyják. Tovább megyek… Milyen csodás érzés lenne, ha bármikor fél napra elmehetnél otthonról anélkül, hogy a kutyusod felforgatná a lakást.

Nos, egy ilyen jól nevelt kutyust nem lehetetlen elérni, de ehhez meg kell tanulnod néhány új dolgot. Most végig megyünk azon az 5 titkon, ami után jobban meg fogod érteni a bucidat és ezáltal képes leszel jobban megnevelni őt!

Ne feledd, sosincs menthetetlen eset, akárhány éves is legyen, akár hány “gaztetten” legyen túl a bucid.

5. Titok: Legyen közösen napirendetek

Tételezzük fel, hogy születik egy édes gyereked. Mi történne vele, ha egész életében 4 fal közé lenne zárva? Mi történne vele, ha nem találkozna más emberekkel?

Egészen deviánsan viselkedne az biztos. Nem tudná hogyan viszonyuljon más emberekhez, ezért hol agresszívan, hol dominánsan, hol zavartan viselkedne mindenkivel. És ha azt a duzzadó energiát nem tudná levezetni, ami egész nap benne pezseg, akkor biztos, hogy mindent tönkretenne a szobájában.

Ugyanez a helyzet a kutyusoddal is. Neki nagyon fontos, hogy az életében legyenek apró célok, amiket megpróbálhat megvalósítani. Különben pont ugyanolyan deviánsan fog viselkedni, mint a képzeletbeli gyerekünk. Szüksége van neki is sétára, játékra, tanulásra, más kutyák társaságára, de nem 2 hetente egyszer.

Ezért van szükségetek egy napirendre. Ez a te dolgodat is megkönnyíti, hiszen tervezhetővé válnak a napjaid és kisebb a lehetősége annak, hogy “valami közbejön.”

Nem azt mondom, hogy olyannak kell lenned, mint egy katonának, néha-néha ki lehet hagyni egy-egy napot, ám a megfelelő napirend kialakítása nagyon fontos.

Tudom, ez időigényes, de ez az első lépés egy nyugodt és kiegyensúlyozott Francia bulldog felé.

4. Titok: Maradj következetes

Azt hiszem azt nem is kell mondanom, hogy a Francia bulldog egy nagyon kitartó és makacs kutyafajta. Ha egyszer valamit a fejükbe vesznek, mindent elkövetnek, hogy véghez vigyék. Ezért is nehezebb őket nevelni, mint az átlagos kutyákat. Ennek okán nagyon fontos, hogy a sajátoddal mindig következetesen viselkedj.

Mondok egy példát:

Este leülsz vacsorázni, eközben a bucid leül veled szemben és várja, hogy adj neki egy falatot. Ha néha adsz neki, néha nem, sohasem fogod tudni megtanítani neki, hogy ne kéregessen. Hiszen ilyenkor hasonló párbeszéd zajlik le a fejében: “Egyszer kapok kaját, egyszer nem. Ma is szerencsét próbálok!”

De ha sosem kap, akkor egy idő után le fog állni és kevésbé lesz kitartó.

Ugyanez a helyzet, amikor harapdál. Ha egyszer negatív, egyszer pedig pozitív visszajelzést adsz neki, nem fogja megérteni, hogy a harapdálás rossz dolog. Azonban ha mindig elutasítóan és magabiztosan viselkedsz vele amikor rágcsál, harapdál, meg fogja tanulni, hogy nem szabad így viselkednie.

Ide tartozik az is, hogy nem elég neki egyszer elmagyarázni a “szabályokat”. Következetesen, egy adott cselekvéskor azonnal tudatnod kell vele, hogy nem ez a helyes viselkedés, ezután mutasd meg neki, hogy mit vársz el tőle.

3. Titok: Szabj határokat

Ez a titok erősen egybecseng az előzővel, de egy kicsit más szempontból.

Azt te is tudod, hogy egy elkényeztetett Francia bulldognál nincs rosszabb! Hiszen ezek a kutyák elég erősek ahhoz, hogy a harapásukkal már fájdalmat okozzanak, kárt tegyenek a házban. Ezért egy jó gazda határokat szab a bucijának.

Nem tehet meg dolgokat kénye kedve szerint, mert akkor átveszi az irányítást tőled és könnyen azt képzelheti magáról, hogy ő a falkavezért. Így ő azt gondolja, pontosan tudja, milyen módon menjenek nálatok a dolgok.

Ha előtted szalad ki az ajtón, ha nem jön amikor hívod, sanszos, hogy úgy gondolja ő az úr a háznál.

Ezért legyen szó egy örökbefogadott kutyáról vagy egy saját nevelésről minél hamarabb ki kell számára jelölnöd a határokat.

Milyen jelzést adj a bucidnak?

A kutyus intenzitásától függ. Néha elég egy csettintés vagy egy psszt jelzés és veszi a lapot. Ha viszont egy tevékenység közben túlságosan “bepörög”, akkor ezek a jelzések nem fognak működni. Ilyenkor a kezeddel egy harapást imitáló érintéssel kell jelezned a bucidnak, hogy nem tolerálod ezt a viselkedést.

Ha rágja a bútort, mutasd meg, hogy nem díjazod ezt a viselkedés. Ha nem szeretnéd, hogy felmenjen az ágyra, jelezd ezt neki.

2. Titok: Válj falkavezérré

„A kutya nem követi az érzelmes, szeretnivaló gazdit. A nyugodt és magabiztos vezetőre hallgat.”
Ceaser Milan

Régen a kutyák falkában éltek. A túlélésük azon múlott, hogy mennyire tudtak közösen, falkában együttműködve élni. Ugyanakkor a falkának irányításra volt szüksége, ezért szükségük volt egy falkavezérre, aki meghozta a döntéseket a többi kutya helyett.

Ez az ösztön ma is a kutyád DNS-ébe van tárolva. A bucik vágynak arra, hogy vezesse őket egy nyugodt gazdi, aki mindig tudja, hogy mit kell tenni különböző helyzetekben.

A vezető szerep nem azt jelenti, hogy elnyomod vagy bántod a kutyádat, hanem azt, hogy segítesz neki eligazodni a világunkban, ahol autókkal, más állatokkal, veszélyes tárgyakkal, és sok stresszes helyzettel találkozhat.

Egy falkavezér ismérvei:

  • Nyugodt

  • Határozott

  • Következetes

  • Magabiztos

  • Nem mutatja ki, ha ideges

A kölyök francia bulldogok első falkavezére az anyukájuk. Ha a kölyök nem jól viselkedik, az anya azonnal korrigálja. Határozottan és gyorsan. Az anya nem hagyja magát meghatni azzal a cuki szempárral. Neked is így kell majd eljárnod hasonló szituációkban.

A következő falkavezére te leszel, ezért a bucidnak egy nyugodt és magabiztos energiára van szüksége, amit sugárzol felé. Ha ezt nem adod meg neki, akkor magához fogja ragadni a döntéshozó szerepet.

Talán az egyik legfontosabb titok, hogy a kutya egy kutya, se több se kevesebb. Mi emberek viszont felruházzuk szerepekkel és belelátunk olyan dolgokat, ami valójában nincs ott. Sokszor a gyerekünkként neveljük őket, pedig neki nem erre van szüksége.

Szeressük a kutyánkat, de próbáljunk meg jó vezetői is lenni.

1. Titok: Edzés, testmozgás

Egy fáradt Francia bulldog nem harcol, nem rág, és nem ellenkezik. Ezért muszáj odafigyelni arra, hogy a testmozgásra való igényei bőven ki legyenek elégítve.

Szerencsére nincs nehéz dolgunk, mivel igazán könnyű őket lefárasztani.

Mielőtt kis kedvencünkre több órás sétát erőltetnénk, az első és legfontosabb dolgunk, hogy figyeljük meg, milyen mozgásigénnyel rendelkezik.

Vidd el egy sétára és az első néhány perc után rá fogsz jönni a bucid viselkedéséből, hogy mennyire fáradékony. Lehet, hogy pár sarok után kézben viszed haza annyira elfárad, de előfordulhat az is, hogy akár 1 órát is simán lekocog.

„Ahány ember, annyi fajta”- „Ahány buci, annyi fajta” tartja a mondás. Léteznek alacsony, közepes és magas intenzitású kutyák.  Ez az intenzitás már az alomban is megfigyelhető. Ha mi egy alacsony intenzitású bucit szeretnénk, ne a legizgágábbat és a legnagyobb termetűt válasszuk, sokkal inkább a kissé szerényebb, csendesebb társukat.

Ezután a kitérő után már meg fogod tudni állapítani, hogy körülbelül mennyi sétára van szüksége naponta a kutyádnak.

Mint ahogy az ember életében a játék és a mozgás kulcsfontosságú, úgy a Francia bulldogok életében is. Ezért nem feltétlen kell állandóan sétára gondolnunk az edzés és mozgás alatt, hanem különböző mozgásos játékok is kiválthatják a sétát.

Most már biztosan észrevetted, hogy az összes titok valamilyen szinten összefügg egymással és egymásra épül. Próbálj meg belőlük minél többet beépíteni az életetekbe. Ezek a titkok Cesaer Milan tanításin alapulnak.